Τμήμα Γεωλογίας

Για το Μανώλη Γλέζο...

Όλοι γνωρίζουμε την πολιτική δράση του Μανώλη Γλέζου, όχι όμως και πολλά για την κοινωνική του προσφορά και σε άλλα αντικείμενα, όπως η Γεωλογία. Οι πολλαπλές σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με την ευστροφία και την αγάπη του για τον τόπο του, την Απείρανθο της Νάξου, τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα προβλήματα ύδρευσης και των πλημμυρών που αντιμετώπιζε το χωριό του. Τον οδήγησαν σε μονοπάτια πρωτοποριακά με επιστημονική προσέγγιση, που ακόμα και σήμερα βρίσκουν εφαρμογή.
Ο Μανώλης Γλέζος είχε εφαρμόσει ένα σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας της παράκτιας ζώνης από τη διάβρωση (πόσο επίκαιρα και βασανιστικά αντικείμενα μέχρι και σήμερα!!!!!), και τη συντήρηση – εμπλουτισμό του υπόγειου νερού, το οποίο λειτουργεί με τη συλλογή του νερού της βροχής πίσω από μικρά φράγματα στην κοίτη του ποταμού, προκειμένου να το κατευθύνει στα υδροφόρα στρώματα για να εμπλουτιστούν.

Για την επιστημονική του κατάρτιση και την πολιτική και αγωνιστική του δράση έχει τιμηθεί 4 φορές από την Πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας μας (Τμήμα Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών 1996, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 2001, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 2003, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 2008). Ανακηρύχτηκε  το 1994 επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων, το 1995 επίτιμο μέλος της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης και το 1996 επίτιμο μέλος του συνδέσμου Γεωλόγων-Μεταλλειολόγων Κύπρου. Το 2002 το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Ελλάδας τον ανακηρύσσει επίτιμο μέλος του, για την προσφορά του στην επιστήμη του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει, θα σε θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και θαυμασμό.


Αβραάμ Ζεληλίδης

Συνημμένο: Συνέντευξη του Μανώλη Γλέζου στις 26/10/2007 στον ιστότοπο www.kykladesnews.gr

Συνημμένα:
Download this file (ManolisGlezos_o_Geologos.pdf)Μανώλης Γλέζος[Συνέντευξη]469 kB

Ετικέτες: Το τμήμα